2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Rusya arasında imzalanan protokoller gereğince tek taraflı olmak kaydıyla muafiyet durumu tamamen kaldırılmıştır. Bu nedenle umuma mahsus, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri Rusya’ya yapacakları seyahatler için ilgili kurum ve kuruluşlara vize başvurusu yapmak zorundadır. Diplomatik pasaport hamilleri ise protokol gereğince, 90 günle sınırlı kalmak kaydıyla vizeden muaf tutulmuşlardır. Buna göre diplomatik pasaportu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 gün boyunca Rusya topraklarında vize almadan kalma imkânına sahiptir. Aynı zamanda diplomatik pasaportu olan kişilerin pasaportları geçerli olduğu sürece, vizesiz girip çıkma durumunun haricinde transit geçiş hakkı da bulunmaktadır. Umuma Mahsus, Hizmet ve Hususi pasaport hamilleri ise Rusya vizesi işlemleri konusunda konsolosluk ve büyükelçilik tarafından istenilen tüm evrakları eksiksiz olarak tamamlamak zorundadır. Rusya vize başvuruları, vize başvuru merkezlerinden ya da seyahat acenteleri aracılığı ile gerekleştirilebilmektedir. Özellikle de uzun süreli olan seyahat planlamalarında mutlaka acenteler ile iletişime geçilmesi şarttır.
Rusya ülkesi ekonomik ve kültürel anlamda her geçen gün kendisini yenileyen ve geliştiren bir politikaya sahiptir. Bu nedenle Türk vatandaşları bazı durumlar için bu ülkeye seyahat etmek durumunda kalmaktadır. Rusya vize türleri ise şu şekildedir;
Özellikle de son zamanlarda Rusya ülkesine, Türk vatandaşları tarafından çeşitli amaçlarla ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Ülke topraklarında kalmak için verilen vize süresi, Rusya vize türlerine göre değişkenlik gösterecektir. Öğrenciler için alınacak vizeler genellikle eğitim süresi boyunca sürmekte iken, eğitim ve çalışma vizesi 90 günle sınırlı tutulmuştur. Ancak belirtilen süreler kişilerin istekleri doğrultusunda, yapılan başvurularla birlikte konsolosluk uygun görürse uzatılabilmektedir. Bu nedenle ülkeye hangi amaçla ziyaret gerçekleştirilecekse, Rus vize türleri arasından uygun seçimler yapılması şarttır.
Rusya ülkesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklere katılmak ve ülkede bulunan birçok turistik yeri ziyaret etmek için Rusya turistik vize alınması gerekmektedir. Turistik vize, gezi amacının dışında gerçekleştirilmesi gereken kısa süreli iş seyahatleri, açık arttırma organizasyonlarına katılım sağlamak, ülkede bulunan sergilere katılmak gibi çeşitli nedenlerle de alınabilmektedir. Peki Rusya turistik vizesi nasıl alınır?
Rusya’ya turistik vize tek veya çift girişli olmak üzere 2 farklı şekilde verilmektedir. Rusya ülkesini ziyaret ettikten sonra çevre ülkeleri de ziyaret etme amacı bulunanlar, dönüşte yine Rusya topraklarından geçecekse çift girişli vize almak durumundadır. Eğer başka bir seyahat amacı bulunmuyorsa tek girişli vize alınması da mümkündür. Rusya vizesi almak için ülkemizde bulunan İstanbul, Antalya, Trabzon Konsoloslukları ya da Ankara Büyükelçiliğinden başvuru yapılması gerekir. Bu kurumların ibraz ettiği belgeler eksiksiz olarak tamamlanarak teslim edildiğinde, vize almak oldukça kolay olacaktır. Verilen Turistik vize ile ülke topraklarında 30 güne kadar ikamet etmek mümkündür.
Rusya ticari vizesi genellikle çeşitli müzakerelerde yer almak, seminerlere ve konferans gibi etkinliklere katılmak, iş ile ilgili görüşmeler yapmak gibi amaçlarla alınmaktadır. Ticari vize tek girişli ve çift girişli olmak üzere 2 şekilde verilir. Ülkede ne kadar süre kalınacağı ise etkinlik süresine göre belirlenmektedir. Fakat en uzun süre 1 yıl içerisinde 90 gün ile sınırlı tutulmuştur. Peki, Rusya ticari vizesi nasıl alınır?
Rusya ülkesinden ticari vize almak için öncelikle katılım sağlanacak olan etkinliklerden davetiye ya da yazılı müracaat alınması gerekmektedir. Bu belge genellikle Rusya Federasyonu Federal Göç Merkezi tarafından ibraz edilir. İkinci aşamada ise pasaport, biometrik fotoğraf ve vize talep formunun doldurularak eksiksiz olarak konsolosluk ya da büyükelçiliklere teslimi gerçekleştirilmelidir.
Rusya aile ziyareti vizesi, Rusya ülkesinde yaşayan aile fertleri, birinci dereceden yakın akrabalar veya arkadaşlar ziyaret edilmek istenildiği zamanlarda alınabilmektedir. Vize işlemlerinin gerçekleştirilmesi için mutlak suretle konsolosluk ya da büyükelçiliklerle irtibata geçerek gün alınması şarttır. Peki, Rusya aile ziyareti vizesi nasıl alınır?
Rusya aile ziyareti vizesi alabilmek için ilk olarak Rusya ülkesinde yaşayan ve ziyaret edilmesi planlanan kişilerden yazılı talep dilekçesi temin edilmelidir. İkinci aşamada ise Rusya Federal Göç Şubesi tarafından davetiye alınmalıdır. Üçüncü ve son aşamada ise konsolosluk ve büyükelçilik tarafından ibraz edilen belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup, temin edilerek ilgili kurumlara teslimin gerçekleştirilmesidir.
Rusya Humaniter vizesi İnsani vize olarak adlandırılmaktadır. Öyle ki genel olarak bilimsel, kültürel, kamu veya siyasi ilişkilerin düzenlenmesi, hayır işleri ve spor amaçlı ziyaretlerde verilmektedir. Bu amaçlarla ülkeye girmek isteyen kişiler humaniter vize başvurusunda bulunmalıdır. Peki, humaniter vize nasıl alınır?
Rusya humaniter vizesi alabilmek için ilk olarak Rusya Federal Göç Şubesi tarafından davetiye alınmalıdır. Genellikle tek girişli, çift girişli ve 1 yıl süreli olarak 3 farklı şekilde verilmesi mümkündür. Çok girişli vizelerde ülkede en fazla 90 gün kalmak şartı vardır. 90 gün sonunda ilgili vatandaşlar Rusya topraklarını terk etmek zorundadır. İkinci aşamada ise pasaport, vize başvuru formu ve biometrik fotoğraf gibi Rusya vize başvuru evraklarının ilgili konsolosluklara teslim edilmesi şarttır.
Adres: Andrey Karlov Sokağı, No 5, 06692, Çankaya (P.K. 35 Kavaklıdere), Ankara Türkiye
Telefon: 90-312-439-21-22, 440-82-17
MARİNAVİZE.COM SİTESİNDE YER ALAN TÜM METİN, RESİM VE İÇERİKLERİN TELİF HAKLARI MARİNA TURİZM'E AİTTİR. BASILI VEYA ELEKTRONİK BİR ORTAMDA İZİNSİZ KULLANILAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ. İZİNSİZ KULLANAN KURUMLAR VE KİŞİLER HAKKINDA İLGİLİ MAKAMLAR NEZDİNDE İDARİ İŞLEMLER BAŞLATILACAKTIR.