2010 yılında Rusya ile karşılıklı olarak yapılan vizesiz seyahat anlaşması geçen yıl Rusya’nın vatandaşlarımıza tekrar vize uygulamasını başlatması ile son bulmuştur. Rusya’ya bundan bir kaç yıl önceden rahatlıkla seyahat edebilirken günümüzde vize alabilmek için epey bir uğraşmak gerekmektedir. Rusya seyahati için alınabilecek birbirinden farklı vize çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar turistik vize, iş vizesi, hümaniter vize, özel ziyaret vizesi, çalışma vizesi, eğitim vizesi, transit vize olmak üzere yedi kalemdir. Bu vizelerin alınması için iki seçenekten biri konsolosluklara yapılan başvurular ve diğeri ise danışmanlık şirketi olan Marina Vize’dir. Bu iki merkezden de hangi evrakların getirilmesi gerektiği konusunda bilgi alınabilmektedir. Her bir kalem için gerekli olan ortak evrakların yanı sıra farklılık gösteren belgeler de bulunmaktadır. Başvuru için vize ücreti dışında servis ücreti ve başvuru formu ücreti verilerek başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir.
Çalışma, İş, Turistik ve Hümaniter Vizeleri için Gerekli Olan Koşullar
Rusya için alınabilecek vizelerden biri olan turistik vize ile Rusya’da en fazla otuz gün kalınabilmektedir. Bunun için Rusya vize süresinin bitiminden sonra altı ay daha geçerli olacak ve en az iki boş sayfası bulunacak pasaport, 3,5×4,5 cm formatında net olarak görünen ve başı açık olarak çekilen renkli bir fotoğraf, sağlık sigortası talep edilmektedir. Bir diğer vize olan çalışma vizesi Rusya’da çalışabilmek amacı ile giriş yapılması için düzenlenmekte olup turistik vize ile aynı evraklar talep edilmektedir. Farklı olduğu kısım sadece vize süresinin bitiminden sonraki bir buçuk yıl boyunca geçerli olacak bir pasaport istenmektedir. İş vizesi ise doksan günlük süre ile verilmekte olup farklı fiyatlar uygulanarak bir kere ya da bir yıl süresince çok girişli olarak kullanılabilmektedir. İş vizesi için Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından davetiye, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından vize için karar ve diğer vizeler için verilecek şekilde hazırlanacak pasaport, sağlık sigortası ve fotoğraf gerekli evraklardır. Hümaniter vize kültürel ve kamu ilişkilerin düzenlenmesi, hayır işlerinin yerine getirilmesi gibi sebeplerle giriş yapacak vatandaşlara verilen vizedir. Vizenin geçerliliği doksan gün olmakla birlikte iş için verilen vize ile aynı koşullar geçerli ve aynı evraklar istenmektedir.
Özel Ziyaret Vizesi, Eğitim Vizesi ve Transit Vize Nasıl Alınır
Özel ziyaret vizesi olan diğer bir çeşit ise misafir olarak giriş yapılabilmesi için alınan vizedir. Bu vize için gerekli evraklar ise diğer saydıklarımızdan farklı olarak Rusya’ya giriş yapabilmek için kanunlara uygun bir şekilde düzenlenen ve Konsolosluk adına Rusya vatandaşı tarafından gönderilecek yazılı beyan, bunun yanında yazılı beyan sahibinin pasaportunun aslı ve fotokopisi, Rusya Federasyonu iç pasaport aslı ve fotokopisi, başvuran kişi ile ne ilişkisi olduğunu onaylayan belgedir. Eğitim vizesi doksan gün süre ile eğitim almak isteyen öğrencilere verilmekte olup vize süresinin uzatılması bir yılı geçmeyecek şekilde kanunlara uygun hazırlanan eğitim anlaşması ile yapılır. Tüm evraklar çalışmak için alınan vize ile aynı olmakta fakat sağlık sigortasının yanında HIV testi içeren sağlık raporu da istenmektedir. Son olarak transit vizeden bahsedecek olursak, Rusya topraklarından geçerek yolculuk yapacak yabancı kişilere maksimum sürecek yol boyunca kalması için verilen vizedir. Karayolu ile yolculuklar için on gün, uçakla yapılanlar için ise üç gün kadar süre verilmektedir. İki girişli vize kullanılacak ise en fazla bir ay süre verilmektedir. İstenilen evraklar arasında farklı olarak seyahat biletleri bulunmakta olup diğerleri ise sağlık sigortası, vize kararı ve fotoğraftır.
MARİNAVİZE.COM SİTESİNDE YER ALAN TÜM METİN, RESİM VE İÇERİKLERİN TELİF HAKLARI MARİNA TURİZM'E AİTTİR. BASILI VEYA ELEKTRONİK BİR ORTAMDA İZİNSİZ KULLANILAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ. İZİNSİZ KULLANAN KURUMLAR VE KİŞİLER HAKKINDA İLGİLİ MAKAMLAR NEZDİNDE İDARİ İŞLEMLER BAŞLATILACAKTIR.