Avrupa Birliği’nden aşı kimliği açıklaması! Onaylı aşı vurgusu

Avrupa Birliği’nden (AB) aşı kimliği ile ilgili önemli bir açıklama geldi. AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu komiseri Ylva Johansson, Bürüksel’de önemli açıklamalarda bulundu. Johansson, aşı kimliğinde Avrupa İlaç Dairesi’nden (EMA) onay alan aşıların yer alacağını belirtti. Bu ise bazı Avrupa ülkelerinin onay verdiği Rus ve Çin aşıları için olumsuz bir karar.

Avrupa Birliği onay vermediği koronavirüs aşılarını yok saymada kararlı. AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu komiseri Ylva Johansson’un yaptığı açıklamaya göre, Avrupa İlaç Dairesi’nin onay verdiği, Biontech ve Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları hariç diğer aşılar aşı kimliğinde yer alamayacak. Ancak birçok Avrupa üleşinde onay alınmamış aşılar da kullanımda. Örneğin Avrupa Birliği üyesi Macaristan, Çin aşısı Sinopharm'ı kullanıyor. Slovakya ve Çekya da Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısının siparişini verdi. Öte yandan EMA, Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı için değerlendirme sürecini başlattı. Kurumun kararını birkaç hafta içerisinde vermesi bekleniyor.

 AVRUPA BİRLİĞİ’NDE AYRIMCILIK TARTIŞMALARI!

Onay verilen aşılardan olan AB vatandaşlarının virüsü yayma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Komiseri Johansson, aşı kimliği alan kişilerin AB içerisinde daha rahat hareket edebileceğini ve negatif koronavirüs testi almak zorunda olmayacaklarını belirtti. Öte yandan bu gibi belgeleri AB içerisindeki seyahatlerde veya etkinliklerde istenip istenmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bazı ülkeler bu tarz uygulamalara karşı itirazda bulunuyor. Örneğin Belçika, Avrupa Birliği içi serbest dolaşım hakkının aşı kimliğine bağlanmasına karşı. Birçok ülke Belçika gibi düşünüyor ve bu uygulamanın ayrımcılık olduğunu vurguluyor. AB yasalarına göre AB vatandaşları koşulsuz, şartsız serbest dolaşım hakkına sahipler.

YEŞİL SERTİFİKA!

AB hükümet ve devlet başkanları, Şubat sonundaki bir araya geldikleri zirvede, Avrupa çapında dijital bir aşı kimliği oluşturulması konusunda anlaşmıştı. AB Komisyonu da önümüzdeki Çarşamba günü ulusal düzeyde planlanan aşı sertifikalarının ülkeler arasında uyumlu hale getirilmesi için önerilerini açıklayacak. Johansson, "yeşil sertifika" olarak adlandırılan bu belgede, negatif PCR testi sonucu ve koronavirüse karşı oluşmuş antikor bilgilerinin de kayıtlı olması gerektiğini söyledi. Aşı kimliğinin yaz aylarına kadar yürürlüğe sokulması hedefleniyor.

Marina Vize Başvuru Merkezi

Adres: Aksaray Mah. Teceddüt Sok No:19/3 Fatih, İstanbul

Telefon: (+90) 212 530 04 31

Mobil: (+90) 541 963 17 14

Fax: (+90) 212 530 04 31

Mail: [email protected]

Web: https://www.marinavize.com

4.8 / 5 (234 votes)
COPYRİGHT © 2005-2024 MARİNA TURİZM BİLİŞİM TERCÜMANLIK HİZMETLERİ TİC.LTD.ŞTİ. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. Gizlilik Sözleşmesi - Kullanıcı Sözleşmesi

MARİNAVİZE.COM SİTESİNDE YER ALAN TÜM METİN, RESİM VE İÇERİKLERİN TELİF HAKLARI MARİNA TURİZM'E AİTTİR. BASILI VEYA ELEKTRONİK BİR ORTAMDA İZİNSİZ KULLANILAMAZ VEYA KOPYALANAMAZ. İZİNSİZ KULLANAN KURUMLAR VE KİŞİLER HAKKINDA İLGİLİ MAKAMLAR NEZDİNDE İDARİ İŞLEMLER BAŞLATILACAKTIR.